Untitled Document

Pieterpad Wandeling

door Marja, Marianne, Reinier en Rob

Etappe 15
18 km

Foto,s Etappe

Zelhem - Braamt

 

Zondag 19 oktober 2014,

 

Meestershuis

Het is een prachtige herfstdag zonnig en 20-23 graden, hoewel vandaag toch de wintertijd is in gegaan. Als we elkaar hebben ontmoet in Braamt parkeren we tegenover het " Meestershuis" - klinkt ons al vertrouwd in de oren in deze omgeving, zie vorige aflevering - en rijden we naar Zelhem. We lopen een rondje om de kerk en vinden een terras lekker in de zon. Een mooie start voor ons kopje koffie met natuurlijk een lekker stukje appeltaart.

Na half uur lopen, komen we in de buurtschap Heidenhoek aan bij een verlaten silo van een graanmaalderij uit 1904, die " de Kathedraal" wordt genoemd. Vlak daarbij ligt een woning waar veel bouwmaterialen in de tuin staan en waar ook een soort meiboom te bewonderen is. Wel gek als het al oktober is. Als we aan het discussiėren zijn over de bedoeling, komt de eigenaar naar buiten om ons uitleg te geven. Het heeft te maken met de verbouwing van zijn schuur en het behalen van het hoogste punt. Pannenbier voor heel de buurt is dan traditie. We gaan weer verder en passeren een heel bijzondere boomhut van twee etages verderop een hele mooie paddenstoel met witte stippen. Het lukt o.a. Marja om ook de onderkant heel mooi op een plaatje te krijgen. We lopen verder langs het landgoed Slangenburg door mooie oude lanen en bossen en leuke smalle paadjes. Een nieuwe passage over de Oude IJssel leverde ons een dwaalspoor op maar daar kwamen we toch goed uit.

Paddestoel met witte stippen
Brink

In de loop van de middag komen er grote donkere wolken op zetten. Lange tijd lijken ze toch net langs ons heen te trekken. We zien mooie contrasten tussen het geel van het koolzaad en het donker van de lucht. We lopen nu meer door het open land. Bij een kruising met een provinciale weg is er een grote wegreconstructie aan de gang en is het zoeken naar de juiste route, want onze paal met "rood-witje" ligt ergens in de berm. Uiteindelijk weten we het goede pad weer te vinden.

We lopen op een bepaald moment door het weiland langs een sloot waar we heel veel snoeken zien. In de verte zien we een stuwwal met het Bergher Bos - Richting Zeddam en uiteindelijk de Rijn - en daarboven wordt de lucht steeds donkerder en komt dreigend op ons afzetten. We zijn niet zo ver meer van Braamt, zetten de pas er flink in en dan ineens barst het los. Dikke druppels en een harde wind. We proberen snel de Kruidvatponcho's aan te trekken, maar dat valt niet mee met die harde wind. Er is totaal geen mogelijkheid om te schuilen en de broeken beginnen behoorlijk doorweekt te raken. We lopen stug door naar Braamt en het blijft maar plenzen. Helaas hebben we geen droge kleren bij ons zodat we het diner maar over slaan en snel naar huis reizen.