Untitled Document

Pieterpad Wandeling

door Marja, Marianne, Reinier en Rob

Etappe 17
20 km

Foto,s Etappe

Millingen - Groesbeek

 

Zaterdag 01 augustus 2015,

 

Koffie met gebak

In eerste instantie hadden we een week eerder afgesproken om te gaan wandelen, maar dat werd doorkruist door een enorme zomerstorm met zeer harde wind en veel regen. Gelukkig konden we een week later ook en de weersverwachting was nu heel goed. Droog en ongeveer 22 a 23 graden. We troffen elkaar om 10.15 u in Groesbeek op de Spoorlaan op een grote parkeerplaats. We stappen in Reinier en Marja's minibolide - lekker opgevouwen achterin maar rond 11.00 zitten we op een terras van het koffiehuis de Geldersepoort met uitzicht op de Rijn en het voetveer, aan de koffie met appel-noten-gebak. Deze appellekkernij scoort hoog op onze ranglijst !

Rond 11.30u gaan we onderweg. We lopen Millingen uit en lopen vrijwel direct langs de grens met Duitsland. Restanten van de grens zoals grenspalen en verroeste delen van de slagbomen zijn zo nu en dan zichtbaar. Op de gevel van een boerderij-molen staat een mooie spreuk van Goethe die ons erg aanspreekt: "Nur wo man zu fuss war, war man wirklich"

Om 13.30u zien we een bankje met uitzicht op een ooievaarsnest met twee ooievaars er op. Een mooi moment om de lunch te gebruiken en meteen een deel van de broekspijpen af te ritsen. Het weer is echt heerlijk. Rond 14.00 gaan we weer op stap. Na het dorpje Leuth moeten we een kleine omweg maken en lopen dan Duitsland in naar het dorpje Zyfflich. We moeten een heuse slagboom passeren. In de verte zien we de zuidelijke stuwwal van de Rijnvallei oprijzen en steeds dichterbij komen. Na het oversteken van het Wylermeer komen we weer in Nederland en beklimmen we de steile kant van de Duivelsberg (76 mtr hoog). Omdat we niet genoeg kunnen krijgen van heuveltjes gaan we ook nog eens de twee mottes van graaf Balderik op, de Bergelpe uit 1012. De burcht kwam er nooit, maar je hebt er een geweldig uitzicht over de Rijnvallei richting Elten. Rond 16.15 u. stoppen we hoog op de Duivelsberg om bij het pannekoekenrestaurant van een "Hemels" witbiertje te genieten gebrouwen door brouwerij DeHemel.

Beklimming Duivelsberg
Berg en dal

We gaan na een halfuurtje weer op pad voor het laatste stuk door de "Zeven heuvelen" rond Groesbeek. Eerst een stuk door het bos en dan door de weilanden richting Groesbeek. Een stukje Airborne-route pakken we ook mee net als eerder in Duitsland een stuk van de route naar Santiago de Compstella. We steken de beroemde "Zeven Heuvelen" weg over en naderen ons eindpunt rond 18.30u. We gaan op zoek naar een stekje om te eten en vinden "Het Broertje" waar ze tapas gerechtjes serveren. We nemen een lekker duits witbierje en huiswijntje en laten ons heerlijk verwennen met de verschillende kleine gerechtjes. Het is al donker als we weer naar huis terug gaan.